Türk Toraks Derneği, Legionella pnömonisi bilgi notu
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Yusuf Erşahin hayatını kaybetmiştir. Kendisine rahmet, ailesine ve sevenlerine basşağlığı dileriz. Olası ölüm nedeni olarak Legionella pnömonisi (Lejyoner hastalığı) düşünülmektedir. Meslektaşımızın üzücü kaybına neden olduğu düşünülen Legionella Pnömonisi Hastalığı’na ilişkin kamuoyunun sağlıklı bilgi edinmesi ve spekülatif bilgi kirliliğini önlemek üzere basın ve kamuoyu ile bilgi paylaşılmak amacıyla Derneğimizin Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Legionella pnömonisi bilgi notu aşağıda sunulmuştur.
TTD Merkez Yönetim Kurulu
Legionella pnömonisi,
Legionella pnömonisi (Lejyoner hastalığı), Legionella pneumophilia adlı bakterinin neden olduğu bir akciğer enfeksiyonu olarak tanımlanır. Bu hastalığa neden olan bakteriler klima sistemleri gibi nem ve su içeren ortamlarda yaşayabilmektedirler. Klima sistemlerinden etrafa dağılan havanın solunması ile bu bakteriler akciğerlere ulaşmakta ve zatürreye neden olmaktadırlar. Yaşlılar, kanser hastaları, kronik akciğer hastalıklarına sahip kişiler, sigara kullananlar, kortikosteroid kullananlar, yakın zamanda otel konaklamalı seyahat öyküsü olanlar ve evlerinde su tesisatında değişiklik yapılanlar bu hastalık açısından risk altındadırlar. Bu riski azaltmak için evlerde depo sularının, sulu sistemle çalışan merkezi klimaların “su kulelerinin” düzenli olarak uygun konsantrasyondaki klorla dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Hastalığın bugüne kadar insandan insana bulaşması gösterilmemiştir.
Legionella pnömonisinin belirti ve bulguları hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinden, ölümcül seyreden pnömoniye kadar çeşitlilik gösterebilir. Genellikle, İlk 24-48 saat içinde halsizlik, kırıklık, kas ağrıları ve şiddetli baş ağrısıyla ortaya çıkan, daha sonra ani yükselen ateş ortaya çıkar. Daha sonra, akciğer röntgeninde pnömoniye bağlı gölgelenmeler saptanır. Bunlara, bazen kuru öksürük, yan ağrısı, bilinç bozukluğu, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtiler de eklenebilir. Ağır pnömoni durumunda, hastalarda ciddi solunum yetmezliği gelişmekte takip ve tedavilerinin yoğun bakım koşullarında yapılması gerekmektedir.
Legionella pnömonisinin kesin tanısını koyabilmek için, uygun klinik ve röntgen bulguları yanında, balgam, kan ve idrarda legionella bakterisi ya da onun antijenlerini tespit etmek gerekmektedir.
Legionella pnömonisinin tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır. Ancak kullanılacak antibiyotikler, diğer pnömonilerde kullanılan antibiyotiklerden farklıdır. Bu nedenle legionella pnömonisinden kuşkulanılan hastalara hızla tanı konulup uygun antibiyotiğin kullanılması önem taşımaktadır. Hastalık belirtisi olan kişilerin bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmasını öneririz.
TTD Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu
Türk Toraks Derneği
www.toraks.org.tr